Hoppa till sidans innehåll

Rapport från Gothia

22 JUL 2014 10:36
P15 laget med ledare och föräldrar har nu kommit tillbaks från Gothia cup äventyret. Här kommer en kort rapport om den underbara veckan.
  • Skapad: 22 JUL 2014 10:36

fira

Firande efter mål i Gothia

Bilder från Gothia

Vi åkte tidigt förra söndagen från Årsunda IP. I vår bil lyssnade vi på en ”podsändning” där Nicklas Holmgren under två timmar intervjuar Glenn Strömberg om hans fotbollsliv. Det var en rym uppladdning och vi kan varmt rekommendera er att lyssna på den.

Väl framme i Göteborg checkade vi in i en skolsal på Frölundaskolan. Efter några om och men hade vi lyckats koppla in oss så att det var möjligt att se VM finalen på storbild i klassrummet.

Gruppspelet:

Måndag: Årsunda IF - Freie Turnershaft  Braunschweig (Tyskland) 1-0 

Matchen spelades på Välen som är en relativt stor gräsyta. Planerna är trånga och kompakta och gräset är extremt tuvigt. Det kändes som att det var mycket cupnerver med i denna match och vi hade svårt att få igång nåt riktigt spel. Emil Hodin nickade in matchens enda mål och vi klarade av att vinna matchen mot ett lag som inte såg tokstarkt ut (men som faktiskt senare i turneringen tog sig till 1/8 dels final i B-slutspelet)

Tisdag: Årsunda IF – BK 30 Västerås 1-1

Match mot det andra svenska laget i gruppen. De fick lite turligt in 1-0 på en frispark, men sen pressar vi på rejält och lyckas också kvittera relativt snabbt. Vi fortsatte att trycka på och har flera lägen. Vi trycker in ett mål i sista minuten men domaren dömer bort det för offside.

Onsdag: Årsunda IF - Eger Sportcentrum (Ungern)  1-1

Förutsättningarna inför sista matchen var väldigt öppna. Vi skulle kunna komma allt från 1:a till 4:a i gruppen beroende på hur resultatet i onsdagens matcher blev. Vi tog ledningen med 1-0, men Ungrarna kvitterar. Vi kände att vi var det starkare laget och vi visste att en seger skulle ge oss gruppsegern (den andra matchen i gruppen var då färdigspelad). Trots att vi flyttade upp en frustande Felix Friman i anfallet lyckades vi inte få in något mer mål och matchen slutade oavgjort.

Vi slutar tvåa i gruppen på samma poäng som ettan BK 30, men med sämre målskillnad. Vi är dock vidare till A-slutspel J

 

A-Slutspel:

Onsdag:

1/64 dels-final Årsunda-Tranås FF 3-0

Första matchen i slutspelet blev alltså redan på onsdag kväll och vi mötte Tranås. Vi visste inte speciellt mycket om laget, men någon hade via diverse internetstudier tron att Klas Ingessons son spelade i laget. Matchen stod och vägde de första minutrarna, men sen tog vi över mer och mer. Killarna spelade tidvis en riktigt frejdlig anfallsfotboll och när domaren blåste för slutsignalen så stod vi som slutsegrare med 3-0, vilket var helt rättvist.

Torsdag:

1/32 dels-final Årsunda IF – Nosaby IF

Åter ett motstånd vi inte visste mycket om. Internetstudierna gav denna gång att de är från Kristianstad, att a-laget spelar i div 2 med många egna produkter.

Det märktes direkt att Nosaby var ett bra lag. Vi fick kämpa med näbbar och klor för freda vårt mål. I början så kom de med flera farliga attacker mot vårt mål och vi hade problem att hantera deras djupledslöpningar. 20 minuter in i första halvlek så får vi en hörna. Jacob Björkman skjuter en stenhård hörna som skruvar sig direkt in i bortre krysset. Varken vi ledare eller publiken fattade riktigt vad som hände, men det var en av de snyggaste hörnor man sett. Nosaby fortsatte att pressa på, men vi klarade av att hantera deras anfall på ett bättre sätt. I ett av våra få anfall så får en av deras killar oturligt bollen på handen och domaren dömer straff. Wille Haaranen sätter den iskallt och även om Nosaby lyckas trycka in ett reduceringsmål i slutet så står vi där som segrare när slutsignalen kommer.

1/16 dels final Årsunda IF – Colegio Sao Jao de Brito (Portugal) 4-6

Vi var i 16-dels final!! Helt enormt. När vi började titta igenom spelschemat så fann vi att det bara var 10 svenska lag kvar i turneringen (och vi var ett av dem !!!!). Internet gav inget denna gång, men vi lyckades få en del kommentarer från Tyresö FF:s ledare som hade fått stryk med 3-0 av dem i omgången innan. Kommentarerna var att de var små, tekniska spelare som gärna kastade sig lite extra om det fanns chans för en frispark. Vi förväntade oss ett lag som körde många kortpassningar, men fick en liten chock då de visade sig att de gärna lyfte långt från backlinjen. Portugiserna var riktigt skickliga och redan efter 10 minuter lyckas de trycka in 1-0 på oss. Våra killar ger dock inte upp och när Emil Hodin lyckas nicka i en frispark precis innan pausvilan så tändes hoppet igen.

I andra halvlek gör våra killar en heroisk insats. Portugiserna pressar hårt, men de blå-gula ger sig inte, trots att flera av våra spelare tvingas gå av på grund av skador. I slutet av halvleken är det faktiskt så att vi börjar jämna ut spelet och vi får några halvchanser till ett ledningsmål. Matchen slutar dock oavgjort och avgörs på straffar. Vi missade vår första, vilket gav Portugiserna lite extra energi. De sätter alla sina 5 straffar och vi är utslagna. Även om det är tungt att förlora så var det stolta Årsundakillar som vandrade av planen. 
Vi var en straffläggning från att gå till 8-delsfinal och det var endast 3 svenska lag som tog sig så långt.  Helt magiskt!!

Portugiserna tog sig sedan till Kvartsfinal där de åkte ut på straffar mot Örgryte.

Gothia cup är en helt underbar fotbollscup. Förutom de redan nämnda matcherna så hinner man med en massa annat.

Vi var på Liseberg flera kvällar och killarna åkte alla de värsta karusellerna. De hann också med att spela på chokladhjulen och den sista kvällen så vann vårt lag högvinsten 5 drag i rad!, Det blev mycket choklad i bilen hem.

Killarna hann också med att spana på en massa tjejer J, enligt dem så finns det sjukt många snygga tjejer i Göteborg.

Ledarfesten är också något utöver det vanliga. God mat och sanslöst bra underhållning där flera tusen ledare till slut står och dansar på borden i eufori !

Årsunda IF:s P15 lag är också något utöver det vanliga. 22 killar som är väldigt goa med varandra och med oss ledare. De har också har en enorm vilja. Det är en förmån att få vara med som ledare och den här veckan har gett oss många roliga minnen och många härliga skratt.

Skribent: Lars Friman

Postadress:
Årsunda IF - Fotboll
Främlingshemsvägen 21
81173 Årsunda

Kontakt:
Tel: 026290096
E-post: This is a mailto link

Se all info